Heeft de pelletkachel de toekomst?

pelletkachel

Heeft de pelletkachel de toekomst?

Door de sterk gestegen gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar goedkopere en duurzame alternatieven om de woning te verwarmen.

Eén van deze alternatieven is de pelletkachel die de laatste jaren sterk aan populariteit wint in Nederland.

De claims van op zijn minst van verkopers van deze kachels zijn onder andere dat de pelletkachel CO2-neutraal is, gemakkelijker in gebruik, een geringe fijnstofuitstoot kent en een aanzienlijke besparing op de stookkosten kan genereren ten opzichte van traditioneel verwarmen op gas.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die brandt op geperste houtkorrels, zogenaamde houtpellets. Deze pellets worden gemaakt uit resthout van de houtverwerkende industrie. Meestal wordt naaldhout gebruikt, ontdaan van de schors en zonder toevoegingen. Groot voordeel van deze houtpellets is dat er nauwelijks as overblijft, slechts ca. 0.7%.

Naast handmatig aanzetten kan de pelletkachel ook automatisch aanslaan middels de thermostaat of bediend worden via een app op je telefoon. Na aanslaan regelt de kachel zelf dat er een juiste hoeveelheid pellets naar de  brandkamer worden getransporteerd. Als er genoeg pelletkorrels in de brandkamer zijn, worden deze middels een ontsteker tot ontbranding gebracht. In tegenstelling tot een klassieke houtkachel waar u steeds nieuwe houtblokken moet aanvoeren, doet de pelletkachel dit zelf volautomatisch. De kachel beschikt over een ventilator die koude lucht uit de woning naar binnen zuigt en deze vervolgens langs de hete brandkamer met warmtewisselaar blaast, waarna de opgewarmde lucht de kamer wordt ingeblazen.
De uitlaatgassen worden gefilterd om de uitstoot te minimaliseren en door een rookgasventilator via een pijp naar buiten afgevoerd. Let wel dat een pelletkachel behoorlijk wat ruimte in kan nemen en ook de zakken pellets ergens dienen te worden opgeslagen.

Rendement
Een pelletkachel heeft een hoog rendement omdat er weinig warmte verloren gaat via de schoorsteen (ca. 8 – 10%) en er, zeker in tegenstelling tot een houthaard, nauwelijks as overblijft.

Daarnaast zijn de houpellets erg efficiënt en kan er op 1 zak pellets (15kg) ongeveer 5 dagen worden gestookt. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gekozen kachel, de kwaliteit van de pellets, de isolatiewaarde van de woning en de gekozen binnentemperatuur.

pelletkachel

Je kunt een pelletkachel gebruiken voor verwarming van bijvoorbeeld de woonkamer, maar je kunt deze ook zo gebruiken dat het hele huis wordt verwarmd. Op deze wijze kan het hele c.v. systeem worden overgenomen. Naast verwarming kan ook de warmwatervoorzieningen middels pellets worden gegenereerd, we spreken dan van een biomassaketel, ook wel een pellet-CV-ketel genoemd.

Ook grootschalig kunnen houtpellets worden gebruikt. Wist u dat het appartementencomplex Easystreet aan de Vijfhagen in Breda voor de verwarming en warmwatervoorziening geheel gebruik maakt van een eigen biomassaketel op houtpellets? Het complex met ca. 250 woningen is in 2012 gebouwd en de verbruikskosten zijn daar al jaren historisch laag voor de bewoners.

Wat kost een pelletkachel?

De prijzen van pelletkachels schommelen tussen de € 1.500,- en € 3.5000,- euro. Hoe duurder hoe mooier, efficiënter en geluidlozer. Bij de goedkopere modellen is er vaak nog geluidsoverlast van de ventilatoren in de kachel. Ook het rookafvoerkanaal moet goed worden aangelegd door een erkend installateur en daar zijn uiteraard ook kosten (ca. € 1.000m) aan verbonden. Wil je een pelletkachel die je kunt aansluiten op de centrale verwarmingsinstallatie om het hele huis te verwarmen? reken dan op ca. € 1.000,- extra kosten aan de installateur. Er was voorheen subsidie op de aanschaf van een pelletkachel, helaas is die inmiddels afgeschaft. Goedkoop in aanschaf is de pelletkachel niet, in het gebruik echter wel.

De kostenbesparing

Hieronder een voorbeeld wat een jaarlijkse besparing zou kunnen zijn bij het gebruik van een pelletkachel. Hierbij zijn we van het volgende uitgegaan:

  • 1 m3 gas levert circa 9,3 kWh energie
  • 1 kg pellets levert circa 4,7 kWh energie

Besparing 2023 (Gemiddeld huishouden. Kosten Vattenfall – 1 januari 2023 incl. prijsplafond)

Grafiek

Met de huidige energieprijzen kan een pelletkachel voor veel huishoudens een investering zijn die zich binnen enkele jaren heeft terugverdiend.

Duurzaam

Houtpellets worden gemaakt van afvalhout, er worden dus geen bomen voor gekapt. De korrels worden gemaakt van schoon hout en er worden geen chemicaliën of bindmiddel aan toegevoegd. Hout bevat van nature de stof lignine, die zorgt dat het hout tot compacte korrels kan worden gebonden.

Daarnaast wordt het stoken van de houpellets gezien als een CO2-neutraal proces. De CO2 die wordt uitgestoten bij verbranding en productie is ongeveer dezelfde hoeveelheid die werd opgenomen door de boom waar de pellets van gemaakt zijn.

En wat misschien nog belangrijker is, in tegenstelling tot gas wat langzaam opraakt, is hout een materiaal dat steeds voorhanden blijft. Sterker nog, in de periode tussen 2010 en 2020 zijn in Europa de bosgebieden met ca. 300.000 hectare per jaar gegroeid.

De moderne pelletkachel is voorzien van een filter die de uitstoot van onder fijnstof tot een minimum beperkt. Naast een geringe uitstoot blijft er as over na het stoken houpellets. Bij het kiezen van de juiste korrel is dit slechts 0.7%. Ideaal om in de tuin uit te strooien!

Tegenwoordig zijn er pellets verkrijgbaar met een duurzaamheidslabel zoals ENPlus, A1, PEFC of FSC. Zo weet u dat de pellets duurzaam zijn geproduceerd uit het juiste hout en middels een gecertificeerd productieproces.

Voor de beste houtpellets verwijzen wij u naar de marktleider in de Benelux op het gebied van houtpellets: www.duurzamepellets.nl

De aanschaf van een pelletkachel of pelletketel kan zeker in deze tijd een financieel voordeel opleveren. Daarnaast is een kachel een stuk sfeervoller dan verwarming op gas.

De afwegingen om het wel of niet te doen blijft uiteraard een persoonlijke keuze, het moet een beetje bij je passen.

Met verkoopaantallen die recent met ca. 75% per jaar toenemen, lijkt de pelletkachel voor veel mensen dè optie voor de toekomst.

Open chat
DuurzamePellets.nl
Hoi en welkom bij DuurzamePellets.nl

Kunnen wij u ergens mee helpen? Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.

Met vriendelijke groet,

Team DuurzamePellets.nl