Duurzame pellets en fijnstof

Fijnstof bij duurzame pellets

De kachel met pellets en fijnstof.

We hebben het op deze website al diverse malen gehad over de CO2-neutrale verbranding van duurzame pellets en het feit dat het een onuitputtelijk product is, allemaal positief voor het milieu.

Bij de verbranding van houtproducten echter komt ook fijnstof vrij. Fijnstof is een verzamelnaam voor hele kleine deeltjes in de lucht, stofdeeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Fijnstof komt via inademing in de longen terecht en kan gezondheidsklachten veroorzaken,

Gelukkig is de hoeveelheid fijnstof in de lucht in Nederland de afgelopen decennia met maar liefst 25% gedaald. Voornamelijk door de maatregelen die zijn genomen om de uitstoot van fijnstof te verminderen. Maar uiteraard zijn we er nog niet.

Ook bij het verbranden van houtpellets komt fijnstof vrij. Door een optimale en elektronisch geregelde verbrandingskamer in de houtkachel is dit gelukkig maar een fractie van wat stoken op houtblokken in de open haard uitstoot. Daarnaast branden houtpellets door hun samenstelling veel efficiënter dan houtblokken. Ter vergelijking, een houtkachel die 1.000 uur brandt, stoot 3,51 kilogram fijnstof uit. Een pelletkachel die 1.000 uur brandt, stoot 0,68 kilogram fijnstof uit.

fijnstof

Daarbij heeft een houtkachel minder rendement dan een pelletkachel. Daardoor zal zo’n houtkachel dus ook meer brandstof gebruiken. Bij een pelletkachel wordt zo’n 85% van de energie uit het hout gebruikt voor warmte. Bij een ouderwetse open haard is dit maar 10%.

Het vervangen van de traditionele open haard door een pelletkachel zou al een enorme verbetering zijn voor het milieu.

Filter voor duurzame pellets kachel

We willen de kleine hoeveelheid fijnstof die een pelletkachel uitstoot natuurlijk verminderen. Daarom bestaan er speciale filters. Hiermee kan tot 99.9% van de fijnstof uit de uitlaatgassen worden gehaald. De zeer kleine fijnstofdeeltjes die vrij komen bij het verbranden van houtpellets kunnen niet met een traditionele filter worden tegengehouden. Hiervoor zijn de deeltjes veel te klein.

Met een elektrostatische filter echter kan wel het fijnstof wel uit de lucht worden gehaald. Hierbij worden de fijnstofdeeltjes statisch geladen waardoor deze samenklonteren en daarmee veel grotere asdeeltjes vormen, deeltjes die nu wel kunnen worden gefilterd.

Duurzamepellets.nl informeert u graag over de mogelijkheden om ook uw pelletkachel te voorzien van een elektrostatische filter.

Als u vragen heeft over de houtpellets en fijnstof kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Of bekijk dit blog voor meer informatie.

Verschillende soorten pellets

150kg

houtpellets kopen, hout pellets

€ 195,-

Inclusief btw en transport

Pellets | ENplus/A1 | 10 zakken | 150kg

Sterren

300kg

houtpellets kopen, hout pellets

€ 245,-

Inclusief btw en transport

Pellets | ENplus/A1 | 20 zakken | 300kg

Sterren

600kg

houtpellets kopen, hout pellets

€ 345,-

Inclusief btw en transport

Pellets | ENplus/A1 | 40 zakken | 600kg

Sterren

1050kg

houtpellets kopen, hout pellets

€ 495,-

Inclusief btw en transport

Pellets | ENplus/A1 | 70 zakken | 1050kg

Sterren
Open chat
DuurzamePellets.nl
Hoi en welkom bij DuurzamePellets.nl

Kunnen wij u ergens mee helpen? Stuur ons gerust een bericht via WhatsApp.

Met vriendelijke groet,

Team DuurzamePellets.nl